فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی ورزش و فعالیت بدنی
سال شانزدهم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • دیار محمدعلی الباجلان، ناصر رستم زاده، داریوش شیخ الاسلامی وطنی* صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    تمرین مقاومتی برنامه ای موثر برای ایجاد سازگاری های هورمونی، عملکردی و ساختاری است که دستکاری متغیرهای آن موجب القای سازگاری های متفاوتی می شود. تغییر در میزان ترشح و سطح سرمی هورمون ها بر اثر تمرین مقاومتی اصلی ترین عامل در ساخت پروتیین و هایپرتروفی عضلات اسکلتی است و این تغییرات هورمونی موجب سازگاری های حاد و مزمن در سطح مقطع عضله می شود، بنابراین هدف این پژوهش بررسی پاسخ های هایپرتروفی و هورمونی به یک جلسه تمرین مقاومتی با دو شیوه متفاوت در مردان دونده سرعتی بود.

    مواد و روش ها

    بدین منظور 45 داوطلب مرد دونده (سن 1/7 ± 21 سال، وزن 35/4 ± 5/67 کیلوگرم و شاخص توده بدن 03/1 ± 22 کیلوگرم بر متر مربع) به صورت تصادفی در سه گروه 15 نفره (گروه تمرینی با بار زیاد، گروه تمرینی با بار کم و گروه کنترل) تقسیم شدند. شیوه تمرین شامل هفت حرکت (پرس سینه با هالتر، پرس پا، جلوبازو هالتر، پرس شانه ایستاده با هالتر، پشت پا ماشین، زیر بغل سیم و پشت بازو ماشین) هر حرکت سه نوبت با شدت70 درصد یک تکرار بیشینه، تکرار تا سر حد خستگی برای گروه تمرینی با بار زیاد، هفت حرکت (پرس سینه با هالتر، پرس پا، جلوبازو هالتر، پرس شانه ایستاده با هالتر، پشت پا ماشین، زیر بغل سیم و پشت بازو ماشین)، هر حرکت سه نوبت با شدت 30 درصد یک تکرار بیشینه، تکرار تا سر حد خستگی برای گروه تمرینی با بار کم و بدون فعالیت برای گروه کنترل بود. ضخامت عضلات دوسر بازو و پهن خارجی و سطوح سرمی هورمون های کورتیزول، IGF-1 و تستوسترون در دو مرحله (پیش آزمون و نیم ساعت پس از یک جلسه تمرین) اندازه گیری شد. آزمون های شاپیروویلک و لوین به ترتیب برای تایید طبیعی بودن توزیع داده ها و همگنی واریانس ها انجام گرفت.

    نتایج

    نتایج آزمون تی زوجی نشان داد که غلظت پلاسمایی تستوسترون (005/0=P)، IGF-1 (004/0=P)، کورتیزول (002/0=P)،T/C  (001/0>P)، ضخامت عضله دوسر بازو (001/0>P) و ضخامت عضله پهن جانبی (001/0>P) فقط در گروه تمرینی با بار زیاد نسبت به پیش آزمون افزایش یافت. همچنین نتایج آنوا و آزمون تعقیبی بن فرونی نشان داد که میانگین غلظت پلاسمایی تستوسترون، IGF-1، کورتیزول،T/C ، ضخامت عضله دوسر بازو و عضله پهن جانبی در گروه تمرینی با بار زیاد نسبت به گروه تمرینی با بار کم (05/0≥P) و گروه کنترل (05/0≥P) در پس آزمون به طور معناداری بالاتر بود.

    نتیجه گیری

    تمرین مقاومتی با شدت 30 درصد یک تکرار بیشینه تغییر معناداری در سطح سرمی هورمون ها و هایپرتروفی ایجاد نکرد و به نظر می رسد که هایپرترفی ایجادشده پس از یک جلسه تمرین مقاومتی حاد با شدت 70 درصد یک تکرار بیشینه (و با تکرارهایی تا رسیدن به خستگی) ناشی از تغییرات هورمونی به دلیل فشار متابولیک باشد.

    کلیدواژگان: تستوسترون، کورتیزول، فعالیت مقاومتی، IGF-1، ضخامت عضلانی
  • رقیه فخرپور*، حمید یزدان شناس، بهلول قربانیان صفحات 14-23
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرین تناوبی 30-20-10 بر سطح اسپکسین (spexin) سرم و نیمرخ لیپیدی مردان چاق بود تا بدین وسیله، تاثیر فعالیت بدنی بر افزایش اسپکسین و بهبود نیمرخ لیپیدی در مردان چاق سنجیده شود.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری پژوهش، 21 مرد چاق (میانگین سنی 06/9± 52/43 سال، وزن 42/16 ± 11/108 کیلوگرم، شاخص توده بدنی 14/7 ± 42/35 کیلوگرم بر متر مربع) بودند که داوطلبانه در پژوهش حاضر شرکت کردند و به طور تصادفی در گروه تمرین (11 نفر) و کنترل (10 نفر) قرار گرفتند. تمرینات به مدت هشت هفته و سه جلسه در هفته با تمرینات 30-20-10 شامل تمرینات تناوبی با شدت های تقریبی 30 ثانیه با شدت 30% ، 20 ثانیه با شدت 60 % و10 ثانیه با شدت 90-100% درصد ضربان قلب بیشینه انجام گرفت. این تمرینات یک دقیقه ای، پنج بار (پنج دقیقه) تکرار شد و پس از پنج بار تکرار، دو دقیقه استراحت کردند و مجدد پنج تکرار بعدی را شروع کردند و در سه تا چهار نوبت دویدن تکرار شد. در پایان مداخله، اسپکسین سرم و نیمرخ لیپیدی به روش الایزا اندازه گیری شد. تغییرات درون گروهی با استفاده از آزمون t وابسته بررسی شد. در تحلیل داده ها در طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل از آزمون آنکوا استفاده شد که در آن نمرات پیش آزمون به عنوان Covariate به کار رفت. تحلیل های آماری در سطح آماری 05/0P ≤  انجام گرفت. 

    نتایج

    با بررسی نتایج پژوهش مشخص شد که تمرینات تناوبی 30-20-10 سبب افزایش معنادار میزان اسپکسین در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل شد (010/0= P). همچنین تمرینات تناوبی 30-20-10 موجب کاهش معنادار در میزان متغیرهای TG (001/0= P)، LDL-C (001/0P=)، کلسترول (001/0= P) و افزایش معناداری بر HDL-C (001/0= P) شد. بر پایه نتایج مشخص شد، بین کلسترول و تغییرات سطوح سرمی اسپکسین مردان میانسال چاق همبستگی معناداری وجود دارد (004/0= P). همین طور بین تغییرات سطوح سرمی اسپکسین و تغییرات برخی از شاخص های آنتروپومتریکی مانند شاخص توده بدنی (05/0= P) و نسبت دور کمر به دور لگن (005/0= P) مردان میانسال چاق همبستگی معناداری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، افزایش معنادار اسپکسین سرم و  HDL-Cو کاهش معنادار کلسترول، تری گلیسیرید و LDL-C، می توان نتیجه گرفت که هشت هفته تمرینات تناوبی 30-20-10، بر سطوح عوامل ذکرشده در مردان میانسال چاق، تاثیرگذار است و شاید سبب افزایش سطوح سرمی اسپکسین و بهبود نیمرخ لیپیدی در این افراد شود.

    کلیدواژگان: تری گلیسیرید، کلسترول، لیپوپروتئین با چگالی بالا، لیپوپروتئین با چگالی پایین
  • زهرا رضائی، پروین فرزانگی*، هاجر عباس زاده صفحات 24-35
    زمینه و هدف

    اندومتریوز یک بیماری التهابی وابسته به استروژن است که 5-10 درصد زنان را در سن باروری تحت تاثیر قرار می دهد. در پاتوژنز بیماری اندومتریوز مسیرهای سلولی گوناگونی درگیرند. یکی از این مسیرها اتوفاژی است. اتوفاژی یک فرایند برنامه ریزی شده از نظر ژنتیکی و تکاملی حفاظت شده است که پروتیین های سلولی با عمر طولانی و ارگانل ها را تخریب می کند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرینات هوازی و مصرف ویتامین B6 و امگا3 بر بیان ژن های مرتبط با اتوفاژی ناشی از اندومتریوز در موش های ماده بود. 

    مواد و روش ها

    در این پژوهش تجربی، از 40 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار با سن حدود هشت هفته استفاده شد. موش ها پس از انتقال به محیط آزمایشگاه و پس از دو هفته آشنایی با محیط جدید و ایجاد اندومتریوز، به صورت تصادفی و به تعداد مساوی پنج سر موش در هر گروه، به گروه های کنترل-سالم، اندومتریوز، شم، اندومتریوز+تمرین، اندومتریوز+B6، اندومتریوز+امگا3، اندومتریوز+تمرین+B6، اندومتریوز+تمرین+ امگا3 جایگزین شدند. مدت زمان تمرین در آب، روزانه 30 دقیقه تا پایان مدت تمرین بود. دو هفته پس از ایجاد مدل اندومتریوز، مکمل امگا3 با دوز 2 میلی لیتر در کیلوگرم به گروه های اندومتریوز+امگا3 و اندومتریوز+تمرین+ امگا3 و مکمل ویتامین B6 به میزان kg/mg 60 وزن بدن موش های صحرایی به گروه های آندومتریوز+B6 و آندومتریوز+تمرین+B6 به صورت روزانه و به شکل گاواژ خورانده شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل واریانس یکطرفه استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد میزان بیان ژن های LC3-1 و LC3-II در گروه اندومتریوز نسبت به گروه کنترل-سالم به طور معناداری بیشتر بود (0001/0>P) و مقادیر بیان ژن هایLC3-1  و LC3-II گروه های اندومتریوز+تمرین، اندومتریوز+امگا3، آندومتریوز+B6، آندومتریوز+تمرین +B6 و اندومتریوز+تمرین+امگا3 نسبت به گروه اندومتریوز به طور معناداری کمتر بود (0001/0>P). مقادیر آن ها در گروه اندومتریوز+تمرین+ B6و اندومتریوز+تمرین+امگا3 نسبت به گروه های دیگر به طور معنادار کمتر بود (0001/0>P). همچنین نتایج نشان داد میزان بیان ژن های FOXO3  و LC3-II/I در گروه اندومتریوز نسبت به گروه کنترل-سالم به طور معناداری کمتر بود (0001/0>P). میزان بیان ژن های FOXO3 و I LC3-II/ گروه های اندومتریوز+تمرین، اندومتریوز+امگا3، آندومتریوز+B6، آندومتریوز+تمرین +B6 و اندومتریوز+تمرین+امگا3 نسبت به گروه اندومتریوز به طور معناداری بیشتر بود (05/0>P). مقادیر آن ها در گروه اندومتریوز+تمرین+ B6و اندومتریوز+تمرین+ امگا3 نیز نسبت به گروه های دیگر به طور معناداری بیشتر بود (0001/0>P).

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج پژوهش حاضر بیانگر آن است که افزایش بیان ژن های اتوفاژی که در اندومتریوز ایجاد شده، می تواند با فعالیت ورزشی منظم هوازی مانند شنا و مکمل امگا3 و B6 مهار شود. شاید اختلال آسیب شناختی ایجادشده در اتوفاژی با انجام فعالیت ورزشی و مکمل امگا3 و B6 از طریق کاهش تنظیمی بیان ژن های LC3-I ، LC3-II و افزایش بیان ژن های FOXO و نسبت LC3-I  / LC3-II  در بهبود اندومتریوز کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: اتوفاژی، اندومتریوز، تمرینات هوازی، امگا3، B6
  • زهرا صبری، مژگان احمدی* صفحات 36-45
    زمینه و هدف

    اختلال شناختی ناشی از افزایش سن در بسیاری از کشورها به یکی از شایع ترین تهدیدهای سلامتی تبدیل شده است. مسیرهای پیام رسانی، تعدیل کننده های مهم انواع فرایندهای فیزیولوژیکی و آسیب شناختی اند و فعال شدن غیرطبیعی برخی از مسیرهای پیام رسانی می تواند در پیشرفت بیماری در سنین بالا نقش داشته باشد. اهداف پیام رسانی درون سلولی در پاسخ به تمرین به عنوان معیاری برای فرایندهای سلولی که در پی شرایط خاص رخ می دهند، به شدت بررسی شده است. مشخص شده است که تمرین موجب افزایش نوروژنز از طریق القای عوامل عصبی در هیپوکمپ می شود که با بهبود عملکرد شناختی همراه است.  از آنجایی که تمرین بلندمدت می تواند اختلال ناشی از افزایش سن در نوروژنز هیپوکمپ را بهبود بخشد، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تمرین تناوبی شنا با شدت بالا بر محتوای پروتیین های CREB و ERK بافت هیپوکمپ در موش های صحرایی سالمند انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق تجربی، 12 سر موش صحرایی نر نژاد اسپراگ داولی سالمند (20 ماه سن و میانگین وزن 300-450 گرم) در دو گروه کنترل (شش سر موش) و تمرین تناوبی شنا با شدت بالا (شش سر موش) قرار گرفتند. موش های صحرایی گروه تمرین، تمرین تناوبی شنا با شدت بالا (HIIT)، شامل 14 نوبت 20 ثانیه ای شنا با 10 ثانیه استراحت بین هر نوبت را انجام دادند. برنامه ورزشی به مدت شش هفته (سه روز در هفته یک روز در میان) انجام گرفت. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، موش های صحرایی بی هوش شدند و بلافاصله با استفاده از تیغ جراحی جمجمه شکافته شده و مغز با احتیاط خارج شد. مغز سالم توسط تیغ جراحی دقیقا از وسط به دو نیم تقسیم شد و با توجه به مختصات هیپوکمپ به کمک اطلس پاک سینوس هیپوکمپ از دستگاه لمبیک جدا شد. محتوای پروتیین متصل شونده به عنصر پاسخگو بهcAMP  (CREB) و کیناز تنظیم شده با پیام خارج سلولی 1 و 2 (ERK1/2) بافت هیپوکمپ به روش وسترن بلات اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل در سطح معناداری 05/0 < p تجزیه وتحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد محتوای پروتیین  ERK و  CREBهیپوکمپ موش های صحرایی سالمند پس از شش هفته تمرین به طور معناداری (به ترتیب 03/0=P و 001/0=P) بیشتر از موش های صحرایی تمرین نکرده بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، تمرینات تناوبی شنا با شدت بالا به افزایش معنادار محتوای پروتیین متصل شونده به عنصر پاسخگو بهcAMP  و کیناز تنظیم شده با پیام خارج سلولی 1 و 2 بافت هیپوکمپ در موش های صحرایی سالمند منجر می شود. بنابراین شاید تمرینات تناوبی با شدت بالا بتواند به بهبود عوامل درگیر در توانایی شناختی طی سالمندی کمک کند.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی، سالمندی، موش های صحرایی، CREB، ERK
  • محمود تاجیک خاوه، محمد رحمانی*، علی صمدی صفحات 46-57
    زمینه و هدف

    در جوامع امروزی افراد زیادی از اختلال عملکرد دستگاه تناسلی و ناباروری رنج می برند. عوامل گوناگونی مانند کم تحرکی، برخی بیماری ها و مصرف داروها می توانند در بروز اختلال باروری نقش داشته باشند و سبب کاهش توان تولید مثلی شوند. از سازوکارهای اصلی اختلال تولید مثل تولید بنیان های آزاد و افزایش فشار اکسایشی در بافت بیضه است. تمرین تناوبی سرعتی (SIT) از کارامدترین انواع تمرینات ورزشی از نظر زمانی نسبت به سایر شیوه های فعالیت ورزشی است که برای ارتقای میزان فعالیت بدنی و ورزشی می تواند به کار رود. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر SIT بر وضعیت اکسایشی- ضداکسایشی بیضه و شاخص های عملکرد تولید مثلی موش های آزمایشگاهی بزرگ بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش تجربی 16 سر موش بالغ نر آزمایشگاهی بزرگ نژاد ویستار به طور تصادفی به گروه های کنترل و فعالیت ورزشی تقسیم شدند. سپس گروه فعالیت ورزشی به مدت هشت هفته، هفته ای سه جلسه تمرین کردند. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، بیضه موش ها پس از بی هوشی برداشته و به آزمایشگاه منتقل شد و فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز (SOD) و گلوتاتیون پراکسیداز (GPX)، ظرفیت تام ضداکسایشی (TAC) و مقادیر مالون دی آلدهید (MDA) و همچنین شاخص های عملکرد تولید مثلی مهم در بافت بیضه شامل شاخص تمایز لوله ای (TDI)، شاخص اسپرمیوژنز (SI) و ضریب تجمعی (RI) تعیین شد. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل در سطح آلفای 05/0 تجزیه وتحلیل شد.

    نتایج

    تحلیل داده ها نشان داد میزان MDA بافت بیضه گروه تمرین نسبت به گروه کنترل در حد معناداری بیشتر بود (001/0˂p). بین دو گروه از نظر فعالیت SOD و مقادیر TAC بافت بیضه تفاوت معناداری وجود نداشت؛ ولی میزان فعالیت GPX در گروه تمرین در حد معناداری بیشتر از گروه کنترل بود (05/0˂p). همچنین تعداد سلول های لیدیگ، TDI و RI در گروه تمرین در حد معناداری نسبت به گروه کنترل کمتر بود (05/0˂p)؛ ولی از نظر SI بین دو گروه تفاوت معناداری مشاهده نشد (05/0˃P).

    نتیجه گیری

    تمرین تناوبی سرعتی ممکن است فشار اکسایشی را در بافت بیضه افزایش دهد و با تاثیر منفی بر شاخص های مهم اسپرماتوژنیک در بیضه، سبب ایجاد اختلال در عملکرد تولید مثلی شود. انجام پژوهش های بیشتر در این زمینه با کنترل عوامل اثرگذار و متغیرهای تمرینی (شدت، مدت و حجم تمرین) توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، فشار اکسایشی، اسپرماتوژن
  • هدیه خادمی، محمد فشی* صفحات 58-66
    زمینه و هدف

    در سال های گذشته تمرین مقاومتی و فعالیت های با وزنه به دلیل تاثیرات مفید و انکارناپذیر آن در بهبود قدرت و حفظ و افزایش توده عضلانی، سازگاری های مثبت در دستگاه های گوناگون بدن اعم از دستگاه قلبی-عروقی و عصبی-عضلانی و دیگر سازگاری های سوخت وسازی شایان توجه و در نهایت پیشگیری از آسیب های مرتبط با ورزش های تفریحی و حرفه ای، محبوبیت بسیاری در بین اقشار گوناگون جامعه شامل افراد سالم و بیمار و همچنین ورزشکاران تفریحی و نخبه کسب کرده است. همچنین مفهوم توان بحرانی چارچوب بسیار مفید و کاربردی را به منظور درک مفهوم خستگی و سازوکارهای مرتبط با آن و متعاقبا، بهبود کیفیت برنامه های تمرینی و پایش پیشرفت ورزشکاران، فراهم می آورد. با توجه به اینکه الگوسازی در این مفهوم از دو روش دومولفه ای و سه مولفه ای انجام می پذیرد، هدف پژوهش حاضر مقایسه تاثیر یک تکرار بیشینه و تکرارهای تا واماندگی حرکت اسکوات بر اساس الگوسازی دو و سه مولفه ای توان بحرانی در زنان تمرین کرده بود.

    مواد و روش ها

    به این منظور هفت نفر از زنان تمرین کرده (سن 15/1±11/20 سال، شاخص توده بدن 93/0±6/19 کیلوگرم بر مترمربع) در شش روز جداگانه به صورت تصادفی، شش وهله حرکت اسکوات با هالتر تا واماندگی در شدت های گوناگون بر اساس درصدی از یک تکرار بیشینه، با دست کم 24 ساعت استراحت را انجام دادند. وزنه ها به گونه ای انتخاب شد که زمان فعالیت حدود 3-12 دقیقه طول بکشد. کل زمان فعالیت تا واماندگی و آهنگ حرکت با استفاده از زمان سنج کنترل و مسافت با استفاده از نرم افزار کینوا برآورد شد.

    نتایج

    مقدار کار انجام گرفته در هر وهله فعالیت تا واماندگی (حاصل ضرب میزان وزنه جابه جاشده در میزان مسافت طی شده توسط هالتر تا واماندگی) در مقابل مدت زمان کل فعالیت تا واماندگی با دقت زیادی (09/0 ± 89/0 =2r) بر اساس الگوی خطی دومولفه ای توان بحرانی، الگوسازی شد و بین مقادیر تعداد تکرارهای تا واماندگی پیش بینی شده بر اساس این الگو و مقادیر اندازه گیری شده تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0<P). همچنین توان تولیدشده (حاصل تقسیم کل کار انجام گرفته در هر وهله بر کل زمان فعالیت تا واماندگی) در مقابل کل زمان فعالیت تا واماندگی با دقت زیادی (06/0 ± 90/0 =2r) بر اساس الگوی هذلولی سه مولفه ای توان بحرانی الگوسازی شد و بین مقادیر تعداد تکرارهای تا واماندگی پیش بینی شده بر اساس این الگو و مقادیر اندازه گیری شده تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0<P). بین مقادیر پیش بینی شده برای یک تکرار بیشینه بر اساس الگوسازی هذلولی و مقادیر اندازه گیری شده با استفاده از روش Brzycki تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0<P)، هرچند الگوی خطی دومولفه ای قادر به پیش بینی این متغیر نبود (05/0>P).

    نتیجه گیری

    الگوی خطی دومولفه ای و هذلولی سه مولفه ای قابلیت تعمیم به حرکت اسکوات تا واماندگی را دارند. همچنین این الگوها قابلیت زیادی در پیش بینی تعداد تکرار تا واماندگی حرکت اسکوات دارند، اگرچه یک تکرار بیشینه تنها با الگوی هذلولی سه مولفه ای قابل پیش بینی بود.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، توان بحرانی، مولفه ذخیره انرژی، مقاومت بحرانی، واماندگی
  • فرحناز آیتی زاده تفتی*، سعید عابدین زاده ماسوله، محمدرضا صادقیان شاهی، حمیدرضا ملکی نژاد صفحات 67-79
    زمینه و هدف

    با وجود پیشرفت های پزشکی نوین، داروها و فناوری پزشکی، بیماری های سکته مغزی عوارض زیادی را به افراد تحمیل می کنند و همواره کاهش عملکرد، حافظه کاری و قدرت عضلانی را در پی دارد. هدف از پژوهش حاضر تاثیر یک دوره تمرینات منتخب چندحسی بر شاخص های عملکردی، حافظه کاری و قدرت عضلانی سالمندان با سکته مغزی بود.

    مواد و روش ها

    24 بیمار سالمند مبتلا به سکته مغزی به دو گروه مساوی تجربی و کنترل تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت هشت هفته تمرینات چندحسی را انجام دادند و گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای را انجام ندادند. یک جلسه تمرینی 10 دقیقه گرم کردن و حرکات کششی، 15 دقیقه تمرینات قدرتی، 25 دقیقه تمرینات تعادلی چندحسی دستگاه، کنترل مرکز ثقل و راهبردهای قامتی بود. برای ارزیابی ظرفیت عملکردی آزمودنی ها، از سه آزمون شامل آزمون بلند شو و برو، آزمون 6 دقیقه راه رفتن و آزمون چابکی 8 فوت راه رفتن، برای ارزیابی حافظه کاری از نرم افزار حافظه کاری وکسلر و برای ارزیابی قدرت عضلانی از دو آزمون 30 ثانیه بالا رفتن جانبی و 30 ثانیه ای نشستن به ایستادن استفاده شد.

    نتایج

    حافظه کاری (002/0=P)، آزمون بلند شو برو (001/0>P)، آزمون 6 دقیقه راه رفتن (020/0=P)، آزمون چابکی 8 فوت راه رفتن (017/0=P) و آزمون 30 ثانیه بالا رفتن جانبی (013/0=P) در دو گروه تجربی و کنترل اختلاف معناداری داشت. حافظه کاری (001/0>P)، آزمون بلند شو برو (001/0=P)، آزمون 6 دقیقه راه رفتن (024/0=P)، آزمون چابکی 8 فوت راه رفتن (007/0=P)، آزمون 30 ثانیه بالا رفتن جانبی (001/0>P) و آزمون متغیر 30 ثانیه ای نشستن به ایستادن (001/0>P) در گروه تجربی در پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون افزایش معناداری داشت. همچنین آزمون درون گروه هیچ گونه اختلاف معناداری در هیچ یک از متغیرهای در گروه کنترل در پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون نشان نداد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد تمرینات چندحسی به افزایش حافظه کاری، شاخص عملکردی و قدرت عضلانی در سالمندان با سکته مغزی منجر شده است. با توجه به تاثیرات چندبعدی بودن تمرینات چندحسی و چندعاملی بودن سکته مغزی، از تمرینات چندحسی می توان در برنامه های توانبخشی در سالمندان با سکته مغزی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: چندحسی، حافظه کاری، سکته مغزی، عملکردی، قدرت عضلانی
  • علیرضا امتیاز، سید علیرضا حسینی کاخک*، امیرحسین حقیقی صفحات 80-93
    زمینه و هدف

    تمرین مقاومتی با بار متغیر نوعی شیوه تمرینی است که با استفاده از مقاومت اضافی خارجی مانند زنجیر و نوارهای الاستیکی، به بهبود قدرت و عملکرد عضلانی کمک می کند. مقایسه اثر تمرینات مقاومتی با بار ثابت در برابر بار متغیر بر پاسخ های هورمونی کمتر بررسی شده است. ازاین رو در این پژوهش تاثیرات حاد و مزمن تمرین مقاومتی با بار متغیر در مقابل تمرین مقاومتی با بار ثابت بر پاسخ هورمون های تستوسترون، رشد و کورتیزول در مردان تمرین کرده بررسی شده است.

    مواد و روش ها

    30 مرد جوان دارای تجربه تمرین مقاومتی برای این تحقیق انتخاب شدند و به طور تصادفی در یکی از سه گروه، تمرین مقاومتی با بار متغیر، تمرین مقاومتی با بار ثابت و گروه کنترل قرار گرفتند. آزمودنی های هر دو گروه تمرینی، تمرین را با شدت 65 تا 85 درصد 1RM در سه نوبت و به مدت ده هفته (سه جلسه در هفته) انجام دادند. برنامه تمرینی اغلب شامل انجام حرکات اصلی بالاتنه و پایین تنه و استراحت بین نوبت ها و حرکات به ترتیب یک و دو تا سه دقیقه بود. افزون بر این، گروه تمرین مقاومتی با بار متغیر از زنجیر 5/7 کیلوگرمی به عنوان بار مقاومت متغیر استفاده کردند. نمونه های بزاق برای سنجش غلظت هورمون های تستوسترون، کورتیزول و رشد در پیش و پس از اولین جلسه (پاسخ حاد) و آخرین جلسه (پاسخ مزمن) جمع آوری و سپس به روش الایزا اندازه گیری شد. از روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد و سطح معناداری نیز 05/0P£ در نظر گرفته شد.

    نتایج

    نتایج حاکی از آن بود که در مورد اثر حاد، تنها تغییرات تستوسترون معنادار بود (003/0=P)، به طوری که افزایش معناداری در تستوسترون بزاقی در تمرین مقاومتی با بار متغیر در مقایسه با گروه تمرین مقاومتی با بار ثابت (001/0=P) و گروه کنترل (003/0=P) مشاهده شد. ولی در سطح کورتیزول (64/0=P)، هورمون رشد (52/0=P) و نسبت تستوسترون به کورتیزول (49/0=P) تغییر معناداری مشاهده نشد. در مورد پاسخ سازگاری نیز بین گروه ها اختلاف معناداری در تستوسترون بزاقی (377/0=P)، کورتیزول (570/0=P)، هورمون رشد (200/0=P) و نسبت تستوسترون به کورتیزول (91/0=P) مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که یک جلسه تمرین مقاومتی با بار متغیر نسبت به بار ثابت موجب افزایش هورمون تستوسترون بلافاصله پس از تمرین می شود، ولی ده هفته تمرین مقاومتی با بار ثابت و متغیر تاثیری بر مقادیر هورمون های تستوسترون، کورتیزول و رشد ندارد. به نظر می رسد چنانچه تمرینات مقاومتی با بار متغیر با حجم یا شدت بالاتر انجام گیرند، پاسخ های هورمونی بیشتری در پاسخ به تمرین اتفاق بیفتد و در نتیجه اثربخشی این تمرینات بیشتر شود.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی با بار متغیر، تمرین مقاومتی با بار ثابت، پاسخ های هورمونی
  • حامد محمدی بازنشین، ارسلان دمیرچی*، حمید اراضی صفحات 94-104
    زمینه و هدف

    تمرین مداوم روی ماسه به دلیل هزینه انرژی بیشتر نسبت به سطوح سخت ممکن است به تمرین زدگی منجر شود. بنابراین ایجاد تنوع در تمرینات ضروری خواهد بود. تمرینات تاباتا نوعی از تمرینات تناوبی با شدت بالاست که تاثیر آن بر بهبود برخی عوامل آمادگی جسمانی بازیکنان رشته های تیمی گزارش شده است. با این همه، پژوهشی درباره تاثیر آن بر آمادگی بازیکنان فوتبال ساحلی انجام نگرفته است. در نتیجه، هدف پژوهش حاضر مقایسه اثر شش هفته تمرینات تاباتا روی کفپوش سالنی نسبت به ماسه بر برخی عوامل آمادگی جسمانی و ساختار و عملکرد بطن چپ فوتبالیست های ساحلی زبده بود.

    مواد و روش ها

    16 بازیکن از یکی از تیم های لیگ برتری کشور به طور تصادفی به دو گروه مساوی شامل گروه ماسه و سالن تقسیم شدند. به جز جنس زمین تمرین، سایر متغیرهای تمرینی بین دو گروه مشابه بود. هر نوبت تمرینی به مدت چهار دقیقه (20 ثانیه فعالیت:10 ثانیه استراحت) انجام گرفت. تمرینات سه جلسه در هفته انجام گرفت و مدت هر جلسه 34 تا 39 دقیقه (هفت تا هشت ست) بود. شاخص های قلبی (اکوکاردیوگرافی دوبعدی) و عوامل آمادگی جسمانی، به ترتیب 72 ساعت و 48 ساعت پیش و پس از دوره تمرینی اندازه گیری شدند. همچنین غذای مصرفی بازیکنان در روزهای انجام آزمون ، مشابه بود. از آزمون تحلیل کوواریانس  برای بررسی تفاوت های بین گروهی در سطح 05/0>P استفاده شد.

    نتایج

    افزایش حجم ضربه ای (SV؛ 001/0>P) و حجم پایان دیاستولی بطن چپ (003/0=P) و کاهش ضخامت نسبی دیواره خلفی بطن چپ (042/0=P) در گروه ماسه به طور معنا داری بیشتر از گروه سالن بود. به جز توان بی هوازی اوج در گروه سالن (604/0=P)، بهبود مشاهده شده در سایر عوامل آمادگی جسمانی هر دو گروه معنا دار بود (05/0>P). با این همه، از نظر مقادیر نسبی VO2max (58/0=P)، توان بی هوازی اوج (134/0=P)، کمینه (913/0=P) و متوسط (5/0=P)، توان انفجاری (702/0=P)، دوی سرعت 30 متر (23/0=P) و چابکی (884/0=P) تفاوت معنا داری بین گروه ها مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد شش هفته تمرینات تاباتا روی ماسه نسبت به کفپوش سالنی موجب افزایش بیشتر SV بازیکنان زبده فوتبال ساحلی از طریق بازگشت بیشتر خون وریدی به قلب می شود. با این همه، از نظر توان هوازی، شاخص های توان بی هوازی، توان انفجاری، سرعت حرکت و عملکرد چابکی، تفاوتی بین انجام تمرینات روی ماسه یا کفپوش سالنی مشاهده نشد. در نتیجه، استفاده از شیوه تمرینات تاباتا روی کفپوش سالنی استاندارد برای ایجاد تنوع در برنامه آماده سازی بازیکنان فوتبال ساحلی یا در شرایطی که به سطح ماسه دسترسی وجود ندارد، توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آمادگی هوازی، توان بی هوازی، سرعت، چابکی، سطح ماسه
  • موسی خلفی*، پژمان تقی بیک زاده بدر، بهزاد آریا، زهرا محمدی صفحات 105-120
    زمینه و هدف

    اختلال در عملکرد اندوتلیال نقش مهمی در توسعه بیماری های قلبی- عروقی ایفا می کند. تمرینات ورزشی ممکن است به بهبود عملکرد اندوتلیال منجر شود. با این همه تاثیر تمرین مقاومتی بر عملکرد اندوتلیال به وضوح شناخته نشده است. افزون بر این سن و وضعیت سلامت افراد نیز ممکن است در عملکرد اندوتلیال نقش داشته باشد که این عوامل نیز در پاسخ اندوتلیال به تمرین مقاومتی بررسی نشده است. ازاین رو هدف فراتحلیل حاضر بررسی تاثیر تمرین مقاومتی بر عملکرد اندوتلیال در بزرگسالان سالمند و جوان دارای بیماری های مزمن و سالم است.

    مواد و روش ها

    جست وجو در پایگاه های اطلاعاتی اصلی شامل پاب مد و وب او ساینس تا تاریخ 23 دی 1401 (13 ژانویه 2023) برای مطالعات تمرین مقاومتی بر روی شاخص FMD صورت گرفت. معیارهای ورود به پژوهش شامل مطالعات دارای گروه تمرین ورزشی، آزمودنی انسان با میانگین سن بزرگ تر از 18 سال، اندازه گیری عملکرد اندوتلیال با استفاده از FMD و چاپ شده در نشریه های انگلیسی زبان بود. تفاوت میانگین وزنی (WMD) و فاصله اطمینان 95 درصد با استفاده از نرم افزار CMA2 به منظور تعیین اندازه اثر استفاده شد. سطح ناهمگونی با استفاده از آزمون I2 و سوگیری انتشار نیز با آزمون Egger بررسی شد. همچنین تحلیل زیرگروهی برای سن (بزرگسال سالمند شامل افراد بالای 50 سال و بزرگسالان جوان شامل افراد کمتر از 50 سال)، وضعیت سلامتی (دارای بیماری مزمن و سالم) و نوع مطالعه (تک گروهی و دوگروهی) انجام گرفت. همه تحلیل ها با استفاده نرم افزار CMA2 انجام پذیرفت. 

    نتایج

    21 تحقیق شامل 701 آزمودنی وارد فراتحلیل شدند. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که تمرین مقاومتی به افزایش معناداری FMD منجر شد [001/0P= ،(26/1 تا 88/2CI:) 07/2]. بررسی ناهمگونی با استفاده از آزمون I2 نشان داد که ناهمگونی معناداری وجود داشت (001/0, P=92/82I2=)، درحالی که نتایج آزمون Egger (73/0P=) سوگیری انتشار را تایید نکرد. تحلیل زیر گروهی بر اساس سن نشان داد که تمرین مقاومتی در هر دو گروه افراد جوان [001/0P= ,06/2WMD:] و سالمند [001/0P= , 87/1WMD:] به افزایش FMD منجر می شود. همچنین تمرین مقاومتی در هر دو گروه افراد سالم [001/0P= 77,/1WMD:] و بیمار [001/0P= ,40/2WMD:] به افزایش FMD منجر می شود. افزون بر این تحلیل بر اساس نوع پژوهش نشان داد که مقادیر FMD در هر دو مطالعات تک گروهی [029/0P= ,18/1WMD:] و دوگروهی [001/0P= 51,/2WMD:] افزایش می یابد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی یافته های فراتحلیل حاضر نشان می دهد که تمرین مقاومتی مداخله ورزشی موثری برای بهبود عملکرد اندوتلیال است که تاثیرات مفید آن مستقل از سن و وضعیت سلامت آزمودنی ها اتفاق می افتد. ازاین رو تمرین مقاومتی باید در برنامه تمرین ورزشی بزرگسالان گنجانده شود.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، عملکرد اندوتلیال، بیماری قلبی-عروقی، FMD
|
  • Diyar MohammedAli Albajalan, Naser Rostamzadeh, Daruush Sheikholeslamivatani * Pages 1-13
    Background and Purpose

    Resistance training (RT) is an effective program for creating hormonal, functional and structural adaptations, so that manipulation of its variables induces different adaptations. Change in the secretion rate and serum level of hormones due to resistance activity is the main factor in protein synthesis and hypertrophy of skeletal muscles, so the purpose of this study was to investigate hypertrophic and hormonal responses to a session of resistance training with two different protocols in men’s sprint runner.

    Material and Methods

    45 men volunteers (age: 21± 1.7 year, weight: 67.5± 4.35 kg and BMI: 22 ± 1.03 kg/m2) were randomly divided into three groups of 15 people (high-load training, low-load training and control). The training protocol includes seven movements (chest press with barbell, leg extension, biceps barbell, standing shoulder press with barbell, seated leg machine, lat pull down and triceps machine), three sets with 70% 1-RM to failure for training group with high load, seven movements (chest press with barbell, leg extension, biceps barbell, standing shoulder press with barbell, Seated leg machine, lat pull down and triceps machine), three sets with 30% 1-RM to failure for training group with low load, and no activity for control group. Thickness of biceps and vastus lateralis and serum levels of cortisol, IGF-1, testosterone hormones and testosterone/cortisol (T/C) ratio were measured at two stages (pre-test and 30 minute after the RT). The Shapiro–Wilk and the Levine tests were performed to confirm the normality of data distribution and the homogeneity of variances, respectively.

    Results

    The result of paired-sample t test showed serum concentration of testosterone (P=0.005), IGF-1 (P=0.004), cortisol (P=0.020), T/C (P<0.001), thickness of biceps (P=0.001) and thickness of vastus lateralis (P=0.001) were increased only in RT group with high load compared to the pre-test. Also, the results of ANOVA and Bonferroni’s post hoc test showed the mean of serum concentration of testosterone, IGF-1, cortisol, T/C, thickness of biceps and vastus lateralis in high-load training group was significantly higher than the low-load training (P ≤ 0.05) and control (P ≤ 0.05) groups in the post-test.

    Conclusion

    Although one session of resistance training with an intensity of 30% of 1RM did not cause a significant change in the serum level of hormones and hypertrophy, it seems that hypertrophy produced after a 70% of 1-RM acute resistance training protocol (and with repetition to failure) appears to be due to hormonal changes due to metabolic stress.

    Keywords: Testosterone, Cortisol, resistance exercise, IGF-1, Muscle thickness
  • Roghayeh Fakhrpour *, Hamid Yazdanshenas, Bahlul Ghorbin Pages 14-23
    Background and Purpose

    The purpose of this study was to investigate the effect of 30-20-10 interval training on the serum spexin level and lipid profile of obese men in order to measure the effect of physical activity on increasing spexin and improving lipid profile in obese men.

    Materials and Methods

    Statistical population of Yezhohesh, 21 obese men (mean age 43.52±9.06 years, weight 108.11±16.42 kg, body mass index 35.42±7.14 kg/m2) who voluntary participated in the present study and were randomly divided into training (11 people) and control (10 people) groups. Training were performed for eight weeks and three sessions per week with the 30-20-10 exercise protocol, including interval training with approximately intensities of 30 seconds with 30%, 20 seconds with 60% and 10 seconds with 90-100% of maximum heart rate. These one-minute training were repeated five times (five minutes) and after 5 repetitions, they rested for two minutes and started the next five repetitions again, and it was repeated in three-four times of running. At the end of the intervention, serum spexin and lipid profile were measured by ELISA method. Within-group changes were analyzed using the dependent t-test. ANCOVA test was used in the data analysis in the pre-test-post-test design with the control group. where pre-test scores were used as covariate. Statistical analyzes were performed at the statistical level of P ≤ 0.05.

    Results

    By examining the research results, it was found that 10-20-30 interval training caused a significant increase in the amount of spexin in the training group compared to the control group (P=0.010). Also, interval training 10-20-30 causes a significant decrease in the amount of TG variables (P=0.001), LDL-C (P=0.001), cholesterol (P=0.001) and a significant increase in HDL-C. (P=0.001) has been Based on the results, it was found that there is a significant relationship between cholesterol and changes in the serum levels of spexin in obese middle-aged men (P=0.004). Also, there is a significant relationship between changes in serum levels of spexin and changes in some anthropometric indices such as body mass index (P=0.05) and ratio of waist circumference to hip circumference (P=0.005) of obese middle-aged men.

    Conclusion

    According to the results of the research, a significant increase in serum spexin and HDL-C and a significant decrease in cholesterol, triglyceride and LDL-C, it can be concluded that eight weeks of 30-20-10 interval training has an effect on the levels of the factors mentioned in obese middle-aged men. It can probably increase the serum levels of spexin and improve the lipid profile in these people.

    Keywords: Triglyceride, Cholesterol, High-density lipoprotein, Low-density lipoprotein
  • Zahra Rezaie, Parvin Farzanegi *, Hajar Abbaszadeh Pages 24-35
    Background and Purpose

    Endometriosis is an estrogen-dependent inflammatory disease that affects 5-10% of women of reproductive age. Different cellular pathways are involved in the pathogenesis of endometriosis. One of these pathways is autophagy. Autophagy is a genetically and evolutionarily conserved programmed process that degrades long-lived cellular proteins and organelles. The aim of this study was to investigate the effect of aerobic exercise and consumption of vitamin B6 and omega-3 on the expression of genes related to autophagy caused by endometriosis in female rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 40 adult male Wistar rats were about eight weeks old. After transferring the rats to the laboratory environment and after two weeks of familiarization with the new environment and creating the endometriosis model, randomly and with an equal number of five rat in each group, they were divided into the control-healthy, endometriosis, sham, endometriosis+exercise, endometriosis+B6, endometriosis+omega-3, endometriosis+exercise groups after creating an endometriosis model+ B6, endometriosis+exercise+omega-3 were categorized. The duration of training in the water was 30 minutes daily until the end of the training period. Two weeks after the creation of the model, omega-3 supplement at a dose of 2 ml/kg to the endometriosis+omega-3 and endometriosis+exercise+omega-3 groups and vitamin B6 supplement at the rate of 60 kg/mg body weight of the rats to the groups endometriosis+B6 and endometriosis+exercise+B6 were taken daily in the form of gavage. One-way analysis of variance was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the expression levels of LC3-1 and LC3-II genes in the endometriosis group were significantly higher than the healthy control group (P<0.0001) and the expression levels of LC3-1 and LC3-II genes in the group endometriosis+exercise, endometriosis+omega-3, endometriosis+B6, endometriosis+exercise+B6 and endometriosis+exercise+omega-3 were significantly lower than the endometriosis group (P<0.0001). Their values in endometriosis+exercise+B6 and endometriosis+exercise+omega-3 groups were significantly lower than other groups (P<0.0001). Also, the results showed that the expression levels of FOXO3 and LC3-II/I genes in the endometriosis group were significantly lower than in the healthy control group (p<0.0001). The expression levels of FOXO3 and LC3-II/I genes in endometriosis+exercise, endometriosis+omega-3, endometriosis+B6, endometriosis+exercise+B6 and endometriosis+exercise+omega-3 groups were significantly higher than the endometriosis group (P<0.05). Their values in endometriosis+exercise+B6 and endometriosis+exercise+omega-3 groups were significantly higher than other groups (P<0.0001).

    Conclusion

    In general, the results of the present research indicate that the increased expression of autophagy genes that occurs in endometriosis can be inhibited by regular aerobic exercise such as swimming and omega-3 and B6 supplements. Probably, the pathological disorder caused in autophagy by exercising and supplementing omega-3 and B6 through the regulatory reduction of the expression of lc3-I, lc3-II genes and the increase of the expression of FOXO3 genes and the ratio of lc3-II / lc3-I helps in improving endometriosis.

    Keywords: Autophagy, Endometriosis, Aerobic exercise, Omega-3, B6
  • Zahra Sabri, Mozhgan Ahmadi * Pages 36-45
    Background and Purpose

    Cognitive impairment caused by aging has become one of the most common health threats in many countries. Signaling pathways are important moderators of various physiological and pathological processes, and abnormal activation of some signaling pathways can play a role in disease progression in old age. Targets of intracellular signaling in response to exercise have been intensively studied as a measure of cellular processes that occur following specific conditions. It has been found that exercise increases neurogenesis through the induction of neural factors in the hippocampus, which is associated with improved cognitive performance, since long-term exercise can improve the age-related impairment in hippocampal neurogenesis. The aim of this study was to evaluate the effect of high-intensity interval swimming training on CREB and ERK proteins of hippocampus tissue in elderly rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 12 aged male Sprague-Dawley rats (20 months old and average weight 300-450 gr) were placed in two control groups (n= 6 rats) and high-intensity interval swimming training (n= 6 rats). Rats in the training group performed high-intensity interval training (HIIT), including 14 times of 20 seconds of swimming with 10 seconds of rest between each time. The exercise program was carried out for six weeks (three days a week, one day in between). 48 hours after the last training session, rats were anesthetized and immediately, using a surgical blade, the skull was split and the brain was carefully removed. The healthy brain was divided into two halves by a surgical blade, and according to the coordinates of the hippocampus, the hippocampal sinus was separated from the limbic system with the help of a clean atlas. The content of cAMP-response element binding protein (CREB) and Extracellular signal-regulated protein kinases 1 and 2 (ERK) proteins in hippocampal tissue was measured by Western blotting. Data were analyzed using independent t-test at the P <0.05.

    Results

    The results showed that the protein content of ERK and CREB in the hippocampus of elderly rats after six weeks of training was significantly higher (P=0.03 and P=0.001, respectively) than untrained rats.

    Conclusion

    According to the results of high-intensity interval swimming training leads to a significant increase in the content of cAMP-response element binding protein and Extracellular signal-regulated protein kinases 1 and 2 of the hippocampus tissue in aged rats, so probably high-intensity interval swimming training can help improve factors involved in cognitive ability during aging.

    Keywords: aging, Interval training, rats, CREB, ERK
  • Mahmood Tajik Khaveh, Mohammad Rahmani *, Ali Samadi Pages 46-57
    Background and Purpose

    In contemporary modern societies a lot of people suffer from reproductive system dysfunction and infertility. Various factors such as sedentariness, some diseases and medicines play a role in incidence of reproductive dysfunction, which can lead to decreased reproductive capacity. One of the main mechanisms of which is the increased free radical’s production and oxidative stress in testis. Sprint interval training (SIT) is one of the most time-efficient types of exercise comparing to other exercise methods, which could be used to promote physical activity level. The aim of the present study was to determine the effect of SIT on testis oxidant-antioxidant status and some reproductive indices in adult Wistar rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 16 adult male Wistar rats wereobtained and randomly divided into: 1) control and 2) training groups. Then, the training group practiced 3 times a week for eight weeks. Forty-eight hours after the last exercise session, the rats' testis were removed after anesthesia and transferred to the laboratory and the activities of superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GPX), as well as total antioxidant capacity (TAC) and malondialdehyde (MDA) levels were assessed. Moreover, main reproductive function indices including tubular differentiation index (TDI), spermiogenesis index (SI), and cumulative index (RI) were determined. Data were analyzed using independent samples t-test at the alpha = 0.05. 

    Results

    The statistical analysis revealed that the MDA level of the testis in the training group was significantly higher than the control group (P<0.001). There was no significant difference between groups in terms of the SOD activity and TAC. However, in the training group the GPX activity level was significantly higher comparing to the control group (P<0.05). Moreover, the number of Leydig cells, TDI, and RI in the training group were significantly lower in comparison with the control group (P˂0.05); Nevertheless, no significant difference was observed between groups in terms of SI (P>0.05).

    Conclusion

    SIT may increase oxidative stress in the testicular tissue and negatively affect the main spermatogenic indices in testis, which can lead to reproductive dysfunction. Conducting more research in this area while controlling the other influential factors and training variables (intensity, duration, and volume) is recommended.

    Keywords: High-intensity interval training, Oxidative stress, Spermatogenesis
  • Hedyeh Khademi, Mohammad Fashi * Pages 58-66
    Background and Purpose

    Resistance training is the foundation for increasing muscular strength as well as cardiorespiratory and metabolic fitness and increasing or preserving the capacity to produce power. These resistance training benefits are relevant to the health of the general population and also elite and recreational athletes; particularly those undergoing rehabilitation and as a means of protecting against sports injuries. However, the optimal relationship between resistance training intensity and subsequent physiological improvements remains to be defined. Over the past few decades, the ‘Critical Power’ (CP) concept exemplifies the link between fatigue or exhaustion and performance. In this regard, sports scientists and human physiologists have always used this concept as a link between the development of fatigue/exhaustion (and its mechanistic portents) and exercise performance as a means to prescribe efficient training programs and monitor progress. The present study aimed to a comparison of 1- repetition maximum and the number of repetitions until exhaustion during a squat movement based on two and three critical power components modeling in trained women

    Materials and Methods

    Seven trained women (age: 20.11 ± 1.15 years, body mass index: 19.6 93 0.93) Performed Six sets of barbell squats at different intensities based on the percentage of 1-repetition maximum, On six separate days with a rest of at least 24 hours. The weights were selected so the activity lasted about 3-12 minutes. Total activity time to exhaustion and movement rate was estimated using a Stopwatch and distance using Kinovea software.

    Results

    A linear two-parameter model of CP was accurately able to model exhaustive squatting data based on the plotting total work accomplished versus time-to-exhaustion (r2=0.89±0.09) and paired samples t-tests demonstrated that the actual number of repetitions to failure was not different from the predicted values (P > 0.05). The hyperbolic three-parameter model of CP was also able to model these data based on plotting time-to-exhaustion against total output power (0.90±0.06) and there was also no considerable difference between the actual number of repetitions to failure and those predicted by this model (P > 0.05). Additionally, there weren’t any significant differences between the measured one-repetition maximum and those predicted by the hyperbolic model (P > 0.05). However, the linear two-parameter model was not able to predict one repetition maximum (p<0.05). There was no significant difference between the predicted values of 1-repetition maximum based on hyperbolic modeling and the values measured using the Brzycki method (p<0.05). However, the two-component linear model was not able to predict this variable (P < 0.05).

    Conclusion

    The two-component linear and three-component hyperbolic models can be generalized to the squat movement to exhaustion. These models also have a high ability to predict the number of repetitions to the exhaustion in squat movement. However, 1 repetition maximum was predictable only with the hyperbolic three-component model.

    Keywords: Resistance training, Exhaustion, Critical Power, Energy Storage Component, Critical Resistance
  • Farahnaz Ayatizadeh Tafti *, Saeed Abedinzadeh Masuleh, MohammadReza Sadeghian Shahi, Hamidreza Maleki Nezhad Pages 67-79
    Background and purpose

    Despite the advances in modern medicine, drugs and medical technology, stroke diseases cause significant complications to people and always result in a decrease in performance, working memory and muscle strength. The aim of the present study was to investigate the effect of fall-proof training on functional capacities, working memory and Muscle strength of the elderly with stroke.

    Materials and Methods

    24 elderly patients suffering from a stroke were divided into two experimentally equal groups and control. The experimental group performed fall-proof exercises for eight weeks, and the control group did not perform any intervention. Training session consisted of 10 minutes of warm-up and stretching, 15 minutes of strength training, 25 minutes of multi-sensory system balance training, the center of gravity control, and posture strategies. In this study, to evaluate the functional capacity of the subjects, from three tests including: get up and go test, a 6-minute walking test, and 8-foot walking agility test, to evaluate working memory using the Wechsler working memory software and to evaluate muscle strength two tests of 30 seconds of lateral climbing and 30 seconds of sitting to standing were used.

    Results

    Working memory (P = 0.002), stand up and go test (P < 0.001), 6-minute walk test (P = 0.020), 8-foot walk agility test (017 P = 0.01) and the 30 second lateral up test (P = 0.013) had a significant difference in the two experimental and control groups. Working memory (P = 0.001), stand up and go test (P < 0.001), 6-minute walk test (P = 0.009) and 8-feet walk agility test (P = 0.009), 30 seconds of sit-to-stand (P = 0.032) and 30-s Lateral Step Up Test (P = 0.013) in the experimental group increase significantly in the post-test stage compared to the pre-test. Also, the intra-group test did not show any significant difference in any of the variables in the control group in the post-test compared to the pre-test. 

    Conclusion

    The results showed that fall-proof exercises have led to an increase in working memory, functional index and muscle strength in the elderly with stroke. Due to the multi-dimensional effects of fall-proof exercises and the multifactorial nature of stroke, fall-proof exercises can be used in rehabilitation programs for the elderly with stroke.

    Keywords: Fall-proof, working memory, Functional, muscle strength, Stroke
  • Alireza Emtiaz, Seyed Alireza Hosseini Kakhk *, Amir Hossein Haghighi Pages 80-93
    Background and Purpose

      Variable resistance training (VRT) is a type of resistance training that helps to improve muscle strength and function through extra resistance such as elastic bands and chains. The comparison of the effect of constant resistance training (CRT) versus VRT on hormonal response has not been fully studied. So, this study investigated the acute and chronic effects of VRT versus CRT on the salivary concentration of testosterone, growth hormone, and cortisol in trained men.

    Material and Methods

     30 young resistance-trained men were recruited for this study and were randomly assigned to three groups including VRT, CRT, and control. Both training groups performed an exercise protocol with an intensity of 65 to 85% of 1RM for 10 weeks and 3 sets (three sessions per week). The training included the main upper and lower extremity exercises and the rest period between the sets and exercises was 1 and 2-3 minutes respectively.In addition, the VRT  group used 7.5 kg chains as an external variable resistance. Oral saliva samples were collected before and after the first session (acute response) and the last session (chronic response) and then analyzed by ELISA method. Inter-group changes were analyzed by repeated measures analysis of variance and Bonferroni's post hoc test. The significance level was also considered equal to P £ 0.05.

    Results

    a significant group×time interaction was observed only for the acute response of salivary testosterone (P = 0.003). So, a significant increase was observed in the salivary of testosterone in the VRT compared to CRT (P = 0.001) and control (P = 0.003), although no significant differences were observed for cortisol (P=0.64), growth hormone (P = 0.52)  and testosterone to growth hormone (P = 0.49). Also, no significant group×time interaction was observed for testosterone (P = 0.377), cortisol (P=0.57), testosterone to cortisol ratio (P = 0.91), and growth hormone (P = 0.200) in chronic response (P > 0.05).

    Conclusion

    The results showed that a session of VRT caused a significant increase in testosterone hormone immediately after exercise, but 10 weeks of VRT or CRT had no significant effect on the levels of testosterone, cortisol, and growth. It seems that if VRT is performed with higher intensity or volume, additional hormonal responses will occur as a result of exercise, and therefore the effectiveness of the exercise will promote.

    Keywords: Variable resistance training, Constant resistance training, Hormonal respons
  • Hamed Mohamadi Bazneshin, Arsalan Damirchi *, Hamid Arazi Pages 94-104
    Background and Purpose

    Repeated exercise on sand may lead to overreaching due to higher energy costs than on hard surfaces. Therefore, it will be necessary to create variety in training. Tabata training is a type of high-intensity interval training (HIIT), which has been reported to improve some physical fitness factors in team sport players. However, no research has been done regarding its effects on the fitness of beach soccer players. Thus, the aim of the present study was to compare the effect of six weeks of Tabata training on indoor hardcourt vs. sand on some physical fitness factors and the structure and function of the left ventricle in elite beach soccer players.

    Materials and Methods

    Sixteen players from one of the Iran Premier Beach Soccer League teams were randomly divided into two equal groups including the sand group and the indoor group. Except for the type of training surface, other training variables were similar between the groups. Each exercise set was performed for 4 min (20 s exercise:10 s rest). The protocol was performed in three sessions a week and the duration of each session was 34 to 39 minutes (7 to 8 sets). Cardiac variables (two-dimensional echocardiography) and physical fitness factors were measured at 72 h and 48 h, respectively, before and after the training period. Moreover, the food consumed by the players on the test days was similar. The analysis of covariance (ANCOVA) test was used to determine the differences between the groups at P < 0.05.

    Results

    The increase in stroke volume (SV; P < 0.001) and the left ventricular end-diastolic volume (P = 0.003), and the decrease in the relative left ventricular posterior wall thickness (P = 0.042) were significantly higher in the sand group than in the indoor group. Except for peak anaerobic power in the indoor group (P = 0.604), the improvement observed in other physical fitness factors was significant in both groups (P < 0.05). However, no significant difference was observed between the groups in in terms of relative VO2max (P = 0.58), peak (P = 0.134), minimum (P = 0.913), and average (P = 0.5) anaerobic power, explosive power (P = 0.702), 30-m sprint (P = 0.23) and agility (P = 0.884).

    Conclusion

    Compared to indoor hardcourt, it seems that six weeks of Tabata training on sand increases the SV of elite beach soccer players through a greater venous return to the heart. However, no difference was observed between training on sand or indoor hardcourt in terms of aerobic power, anaerobic power parameters, explosive power, speed of movement, and agility performance. Therefore, the use of Tabata training protocol on a standard indoor hardcourt is recommended to create a variety of conditioning programs for beach soccer players or in situations where there is no access to a sand surface.

    Keywords: Sand, Aerobic fitness, Anaerobic power, Sprint, Agility
  • Mousa Khalafi *, Pejman Taghibeikzadehbadr, Behzad Aria, Zahra Mohammadi Pages 105-120
    Background and Purpose

    Endothelial dysfunction plays an important role in the development of cardiovascular diseases. Exercise training may lead to improved endothelial function. However, the effect of resistance training on endothelial function is not clearly understood. In addition, the age and health status of individuals may also play a role in endothelial function, and these factors have not been investigated in endothelial response to resistance training. Therefore, the aim of the present meta-analysis is to investigate the effect of resistance training on endothelial function in young and older adults with and without chronic diseases.

    Materials and Methods

    Main databases including PubMed and Web of Science were searched through January 13, 2023, for resistance training studies on the FMD index. The inclusion criteria for the current research included studies with an exercise training group, human subjects with an average age older than 18 years, measuring endothelial function using FMD, and published in English and Persian language journals. Weighted mean difference (WMD) and 95% confidence interval were used to determine the effect size using CMA2 software. The level of heterogeneity was assessed using the I2 test and the publication bias was also assessed with Egger's test. Subgroup analyses were performed for age (elderly adults including people over 50 years old and young adults including people under 50 years old), health status (with chronic disease and healthy), and type of study (one-group and two-group). All analyzes were performed using CMA2 software.

    Results

    Twenty-one studies including 701 participants were included in the meta-analysis. The results of data analysis showed that resistance training resulted in a significant increase in FMD [2.07, (CI: 1.26 to 2.88) P = 0.001]. Examination of heterogeneity using the I2 test showed that there was a significant heterogeneity (I2=82.92, p=0.001), while Egger's test results (p=0.73) did not confirm the publication bias. Subgroup analysis based on age showed that resistance training in both groups of young [WMD: 2.06, P = 0.001] and older [WMD: 1.87, P = 0.001] individuals leads to an increase in FMD. In addition, resistance training in both groups of healthy [WMD: 1.770 P = 0.001] and patients [WMD: 2.406 P = 0.001] individuals lead to an increase in FMD. In addition, the analysis based on the type of study showed that FMD is increased in both single-group [WMD: 1.18, P = 0.029] and two-group [WMD:2.51, P  =0.001] studies.

    Conclusion

    In general, the main findings of the present meta-analysis show that resistance training is an effective exercise intervention for improving endothelial function, whose beneficial effects occur independently of the age and health status of adults. Therefore, resistance training should be included in the exercise program for adults.

    Keywords: Resistance training, Endothelial function, Cardiovascular disease, FMD